December 10, 2023

Suria FM Cipta Kejayaan Bergaya, Tarik 3.5 Juta Pendengar Mingguan

KUALA LUMPUR: Setelah 15 tahun bertapak di industri radio, Suria FM kini berjaya melakar sejarah meraih tempat ketiga teratas dengan mencatatkan peningkatan jumlah pendengar mingguan sebanyak 3% atau 140,000 pendengar di kalangan lima stesen radio berbahasa Melayu juga secara keseluruhan di antara radio komersial di Malaysia.

Pengurus Besar Suria FM, Roslinda Abd Majid atau DJ Lin berkata, berdasarkan keputusan terbaru kaji selidik GFK Pengukuran Pendengaran Radio, Wave 2 2022, hampir semua segmen radio di Suria FM catat kenaikan peratusan tertinggi bagi jumlah pendengar mingguan di antara lima stesen berbahasa Melayu komersial.

“Alhamdulillah, keputusan terbaru kaji selidik GFK untuk Wave 2, 2022 ini menjadi satu berita gembira buat kami di Suria FM.

“Keputusan kajian kali ini mencatatkan jumlah pendengar mingguan tertinggi di Suria berbanding kaji selidik sebelumnya dari Wave 2, 2014 sehingga Wave 1, 2022. Usaha, komitmen, formula dan fokus yang tinggi yang diberikan oleh warga Suria telah berjaya menarik lebih daripada 3.5 juta pendengar sekaligus meletakkan Suria FM di kedudukan ketiga teratas dengan mencatatkan peningkatan pendengar mingguan dan pendengar eksklusif tertinggi di antara stesen radio berbahasa Melayu komersial,” katanya.

Dia berkata, segmen Morning-Morning Suria gabungan terbaru, Ajak, Suraya dan Shuib pada setiap hari Isnin hingga Jumaat jam 6.00 pagi hingga 10.00 pagi mencatatkan peningkatan jumlah pendengar mingguan sebanyak 59,000 pendengar berbanding pengukuran (Wave) sebelumnya dan juga peningkatan pendengar eksklusif tertinggi sebanyak 119,000 pendengar di antara stesen berbahasa Melayu komersial di slot masa yang sama.

DJ Lin yang juga penyampai radio popular Suri Cinta berkata segmen Muzik Top Suria kelolaan Cik Piah berjaya meraih jumlah masa mendengar tertinggi (Time Spent Listening) berbanding stesen radio komersial berbahasa melayu lain iaitu selama 1 jam 34 minit dan segmen Refleksi di Suria juga berjaya mencapai jumlah pendengar mingguan tertinggi sebanyak 168,000 pendengar.

Lebih menarik, DJ Lin menambah segmen-segmen seperti Suria Petang dihoskan oleh Sharifah Shahirah dan Tyzo sepanjang Isnin hingga Jumaat jam 3.00 petang hingga 7.00 malam, segmen Gaya Suria kelolaan Cik Piah, setiap Isnin hingga Jumaat dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengahari, segmen Suria Cinta bersama DJ Lin pada setiap hari Ahad hingga Jumaat, dari jam 8.00 malam hingga 1.00 pagi dan Suria Pagi Show dikendalikan oleh Anna J pada hari Sabtu dan Ahad jam 6.00 pagi hingga 10.00 pagi, kesemuanya telah mencatatkan trend peningkatan pendengar eksklusif tertinggi di kalangan stesen radio berbahasa Melayu komersial.

“Terima kasih buat semua, kejayaan ini kami dedikasikan istimewa buat semua pendengar Suria FM yang sentiasa menyokong dan menjadikan Suria FM radio pilihan anda.

“Kami akan terus berusaha untuk mengekalkan momentum dalam menghasilkan produk serta karya yang kreatif, segar juga menghiburkan. Misi kami seterusnya untuk mendaki ke tangga kedua sekaligus muncul juara bagi keputusan yang mendatang,” katanya. – GayahIsTyping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts