June 18, 2024

KLIP Hub Pelabuhan Terbaik & Canggih Antarabangsa

MELAKA : Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi (KLIP), Melaka mengumumkan pembinaan pelabuhan tercanggihnya dengan kemudahan terbaik hari ini sekaligus menjadi satu lagi pemangkin aktiviti ekonomi bertaraf antarabangsa.

Pengerusi Eksekutif KLIP, Tan Sri Datuk Seri Dr Noormustafa Kamal Yahya dalam
ucaptamanya, menzahirkan penghargaan atas sokongan tidak berbelah bahagi daripada kerajaan persekutuan dan negeri, komuniti tempatan dan rakan kongsi perniagaan.

Beliau menekankan komitmen KLIP terhadap piawaian inisiatif pemuliharaan alam sekitar dan kelestariannya sejajar dengan usaha global untuk mengurangkan jejak karbon operasi maritim.

“Majlis pecah tanah ini merupakan satu peristiwa bersejarah bagi Pelabuhan Antarabangsa Kuala Linggi dan langkah penting ke hadapan dalam misi kami untuk menjadi hub maritim bertaraf dunia.

“Kami bukan sekadar membina pelabuhan tetapi juga sedang membina simbol kemajuan, kerjasama, dan inovasi dalam ekosistem maritim yang merangsang pembangunan ekonomi serta mewujudkan peluang untuk generasi akan datang,” katanya pada majlis pecah tanah pelabuhan itu semalam.

Majlis itu disempurnakan oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Utama Ab Rauf Yusoh, orang-orang kenamaan, pegawai kerajaan, pemimpin dan pemain.

Projek yang dijadualkan siap dalam tempoh 42 bulan, KLIP merancang untuk mengubah Kuala Sungai Linggi menjadi Hub Perindustrian Global Hijau untuk Sumber Tenaga, Pelabuhan dan Perkhidmatan Maritim.

Kemudahan terkini akan direka bentuk untuk menampung simpanan tangki dalam mengendalikan pukal cecair kargo, Gas Petroleum Cecair (LPG) dan Gas Asli Cecair (LNG) serta kawasan khusus untuk pembaikan dan baik pulih penyelenggaraan kapal (MRO).

Pelabuhan tersebut dibina untuk melaksanakan teknologi canggih seperti tenaga hijau, sistem logistik pintar dan ketepatan masa untuk mengoptimumkan kecekapan operasi dan mengurangkan masa pemulihan. Projek ini akan mewujudkan sehingga 10,000 peluang
pekerjaan mahir dan menyumbang ke arah sosial pembangunan komuniti.

Apabila siap menjelang 2027, fasa pembinaan KLIP bersedia untuk menjadi pemangkin pertumbuhan ekonomi, pengembangan perdagangan dan inovasi teknologi di rantau ini.

Rancangan pembangunan termasuk pembinaan simpanan tangki, limbungan kapal, industri berat limbungan fabrikasi, kawasan pengendalian kargo yang kukuh, dermaga, dan kemudahan gudang dengan anggaran kos RM15 bilion.

KLIP juga berbesar hati mengumumkan permulaan kontrak yang diberikan kepada China Harbour Engineering Co Limited (CHEC) dengan nilai RM760 juta. Jumlah kos penambakan projek ialah RM1.39 bilion di pulau seluas 620 ekar itu.

Sebagai pelabuhan persendirian KLIP mentakrifkan semula piawaian kemudahan pelabuhan dengan menggabungkan teknologi canggih, amalan mampan dan penyelesaian logistik yang cekap.

Lokasi strategik di sepanjang Selat Melaka meletakkan KLIP di persimpangan laluan
perkapalan utama dan mewujudkan hubungan penting untuk perdagangan antarabangsa antara Asia, Eropah dan Timur Tengah.

Projek itu bakal membawa pelbagai manfaat menerusi projek yang dilancarkan termasuk 10,000 peluang pekerjaan.

Peluang pekerjaan itu merangkumi semua sektor serta menjana ekonomi penduduk sekitar, rakyat tempatan dan semua yang berkenaan. – GayahIsTyping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect us

Our social contacts